De cirkel

De cirkel is rond. Exact vier jaar geleden begon ik met deze blog toen ik – als oudere jongere – startte met de voltijds studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA. Ik wilde tussen alle jonkies binnen drie jaar bachelor én master afronden om mij vervolgens te richten op het beroep van strafrechtadvocaat. Dit was een allesomvattend en ambitieus plan. Er was zoveel nieuwsgierigheid bij mijn vrienden over mijn studie-avonturen dat ik al snel bedacht dat het veel handiger zou zijn om aan ‘t papier toe te vertrouwen in plaats van telkens hetzelfde ‘spannende’ verhaal te vertellen over mijn belevenissen in de collegebanken. En zo geschiedde. Mijn eerste blogs Back to School en Back to Reality gaven al aan dat het schools was… Vervolgens liet ik mijn enthousiasme voor de studie blijken en passeerden er de nodige juridische vraagstukken de revue: De Zutphense Juffrouw, De feiten, Dwaling, Europa, Ode aan de Mingvaas, Vergeet me (niet)! en Roekeloos.

M’n schrijfstijl werd over het algemeen als ‘van de hak op de tak’ omschreven, maar blijkbaar trok dat toch voldoende vaste lezers. Zo’n driehonderd per blog, waarvan ongeveer de helft zich geabonneerd had op mijn blog. Voor zo’n publiek bleef ik met veel plezier bloggen. In het begin berichtte ik bijna wekelijks over het wel en wee van een student: Comfortzone, De.mo.cra.tie, Hersencellen, Menselijk, De eeuwige student, Zelfoverschatting en Vive le Vin! En tussen de regels door kwam al regelmatig mijn ‘liefde’ voor waargebeurde misdaad naar voren: Holleeder = ‘big business’, Werkelijkheid, Voetstuk, Spreekrecht en Waarheidsvinding.

In de zomer van 2017 kwam het moment van bezinning en in mijn blog Reflectie gaf ik aan de brui aan de studie te geven. Het was simpelweg te intensief en schools, en gaf mij daardoor ook stress. Ik werd gelukkig nog wel ’overgehaald’ door m’n fans (trouwe lezers) om toch op z’n minst te blijven bloggen. Hoewel de frequentie direct iets afnam, bleef ik af en toe schrijven over wat mij bezig hield: van September feestmaand, Stopoktober, Beroepsdeformatie (strafrecht), 8200 (elite) en De Reünie (studie) naar Schaamteloos (Spaghetteria), Gokje (bitcoin), Poreuze cirkel (verleiding), Schaakmat (memory lane) naar Virus. Die laatste blog schreef ik in februari 2018 – tijdens de Winterspelen in PyeongChang – over het Olympische Virus. Ondertussen heeft het woord “virus” een hele andere lading gekregen. En dat laatste (De onzichtbare vijand, Storm) is voor mij wellicht ook de reden geweest om verder te kijken naar mijn tijdsbesteding (Prikkelarm en Ontmurwen).

In 2018 schreef ik nog over meer ‘filosofische’ zaken als Kuddegedrag (gekkies zoals wij), Volgelingen (over likes enzo), Kantelmomentje (over gezin), Ho ho ho (over de Tovenaar en de profeet) en Fabeltjes (over afvallen). Of hobbies zoals Géén kunst, Stokkie (hockey dus), Parijs is nog ver… (fietsen) of vrijheid in Excelleren, of m’n zakelijke perikelen in Brandschoon, of het inslaan van nieuwe weg (mediation) in Back to school again of gezondheid in Winterklaar. Misdaad kwam ook af en toe terug in Komeet en Boevenpakken.

In 2019 begint duurzaamheid steeds vaker door te klinken in m’n blogs, zoals Puur NatuurZwanen of Wat van ver komt… En dan wordt deze ‘gek’ vijftig: What time is it? Als presentje heb ik m’n eerste vijftig blogs in een boekje gebundeld. Heb nog wel wat exemplaren liggen; dus mocht je nog iets nodig hebben om je kast te vullen of uit te delen…

Eenmaal Volwassen merkte ik dat mijn blogs steeds meer ‘bespiegelend’ werden: Dokter Bibberrrr, Komkommertijd, Baardmannetjes, Talent, Wist je dat…, Recessiebestendig, Het Kerst(gedoe)verhaal en Ik ben #moe.

Onze leefwereld is de afgelopen maanden behoorlijk kleiner geworden zeker nu we om allerlei redenen minder makkelijk van hot naar her reizen. Dichter bij huis én dichter bij je dierbaren en jezelf blijven is overigens helemaal géén straf. Mooie bijkomstigheid is de tijd die je hiermee bespaart. En doe vooral dingen die je leuk vindt.

Zo ben ik samen met m’n goeie vriendin Carine de podcast Moordzaken gestart. Ik zie het als een langgekoesterde ‘droom’. Als jong mannetje vond ik het leuk om zelf spannende hoorspelen te maken. Je kent het wel. Zelf de geluiden van voetstappen en deuren nadoen en opnemen met een cassetterecorder. Ik was enig kind en kan je verzekeren dat ik hier alleen of samen met vriendjes heel wat uurtjes in heb gestopt.

Tegenwoordig luister ik met heel veel plezier – meestal onderweg – naar allerlei podcasts van actualiteiten tot ‘true crime’. Op het gebied van waargebeurde misdaad is er al veel moois gemaakt, zoals De kasteelmoord, De brand in het landhuis en Kwaad Bloed.

Toch voelde ik de behoefte om daar nog iets aan toe te voegen, en daarin heb ik de perfecte partner gevonden. Wij, Carrie & Eddie, kijken in onze podcast Moordzaken verder dan de feiten bij allerlei spraakmakende – vaak nog onopgeloste – moordzaken. Wij kunnen er géén genoeg van krijgen om lekker online te speuren naar alle (bijzondere) details op basis waarvan wij onze eigen mening vormen over wie het gedaan heeft. We doen dat in beginsel onafhankelijk van elkaar en proberen daar in onze podcast een vloeiende conversatie van te maken. Hartstikke ‘spannend’ om te doen. Je kunt onze eerste aflevering over de moord op Koen Everink al beluisteren op alle podcast platforms, zoals Spotify en iTunes. Binnenkort volgt de ongetwijfeld weer iets betere tweede aflevering, dus abonneer je zeker (als je het leuk vindt).

Onze ambitie is om elke twee weken (op zondag) een nieuwe aflevering uit te brengen. Werk aan de winkel dus… Dit betekent wel dat dit voorlopig even mijn laatste blog is, maar je weet nooit of ik nog eens terugkom als Heintje Davids.

Een cirkel is nog steeds rond…

 

17 thoughts on “De cirkel”

 1. Eddie bedankt voor al die mooie verhalen al die jaren!
  Moordblog is een prachtig vervolg, de eerste smaakt naar meer!

  1. Heer J. Hoop inderdaad met onze Moordzaken Podcast jou ook weer wat jaartjes te kunnen vermaken. Onze streven is elke twee weken (op zondag) een nieuwe zaak te publiceren. Zoals altijd begint het met ambitie…

   1. Heer Van der Marel,
    Wat leuk om dit blog te lezen. Ik ga de podcast proberen te volgen, al zou ik nu nog niet weten hoe dat werkt.
    Hartelijk groet,
    Job.

  1. Vincent, je wordt door mij erg gewaardeerd als trouwe fan! Wellicht dat onze Moordzaken Podcast je op enig moment ook kan bekoren. Het is net weer even ander genre…

 2. Dank voor alle wijsheid, humor en overdenkingen van de afgelopen vier jaar. Jammer dat je de pen neerlegt. Tegelijkertijd kijk ik uit naar je nieuwe bloggeweld.

  Ik blijf je volgen!

  1. Professor Raab, U had altijd zo’n fijne constructieve en tegelijkertijd kritische noot bij mijn blogs. Heb dat zeer gewaardeerd. Weet dat u het genre van misdaad ook kunt waarderen. Hoop dat onze podcast u zal bevallen. Ook daar hopen wij op een scherpe blik van uw zijde.

 3. Was vaste lezer van je – in de regel zeer herkenbare – blogs. Zal vaste luisteraar worden van jullie podcasts. Mooie aanvulling in de lijst van toch een uur of 10 podcasts per week die ik luister. De eerste was alvast veelbelovend. Succes gozert 👊🏼💥

 4. Dag Carrie en Edward, Regelmatig beluister ik jullie podcasts Moordzaken. Sommigen wel 2x. Ik ben benieuwd of jullie een aandacht kunnen besteden aan de Marumer Zwembadmoord. zeer interessante zaak. Succes en groet Willem.

 5. Hej Edward!
  Hier een true-crime (podcast)-fan;)
  Al jaren luister ik alle truecrime podcasts die ik maar vinden kan. Meestal in het Engels .. tot ik die van jou en Carrie ontdekte; wat een verademing en wat tof ! Ga vooral door !! Ik kan niet meer zonder haha
  Groet uit Barendrecht
  Minjon

 6. Dag Eddie,
  zojuist je podcast gehoord over de balpenmoord in 1991. Interessant.
  Mocht je meer willen weten over Mary, Guus, of Anne (strafzaak smaad/stalking in 2020) die je noemde, dan kan ik je in contact brengen met de ex-echtgenote van Guus, tevens oud-vriendin van Mary en aangeefster van smaad/stalking tegen Anne vdV. Overigens heeft de laatste cassatie tegen zijn veroordeling ingesteld.
  Stuur me dan een privé-mailtje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.