Hoe kun je je huis verduurzamen?

Huisverduurzaming is de naam voor het omgaan met uitdagingen die komen door het verouderingsproces van het huis. Dit proces wordt onderverdeeld in drie fases: verbouwen, repareren en vernieuwen. Zo’n achtereenvolgende verbouwing kan een goede aanpak zijn om je huis langzaam maar zeker op te knappen en beter in te passen bij je wensen.

Wat zijn de voordelen van duurzame huisbouw?

Van alle huizen die er in Nederland staan, is minder dan 1 op de 5 duurzaam. Dit komt doordat bijna iedereen zich aan een bestaande woning heeft gewend en we niet weten welke maatregelen om te zorgen dat onze woningen langdurig goed functioneren. Hierdoor lopen we ver achter op onze concurrentiepositie.

Er zijn echter ook positieve voordelen aan duurzame huisbouw: zo worden haar gebruikers slimmer, want ze besparen op energie en water. Daarnaast is duurzame bouw goed voor milieu en economie: in 2030 gaat het volume vanaf productie van duurzame materialen met 10% afnemend terwijl de kostprijs daalde. Dat betekent dat mensen meer geld overhouden voor andere belangrijke doeleinden.

Wat moet je doen om duurzame huisbouw te volgen?

Je kunt je huis verduurzamen door aan te sluiten bij een duurzame huisbouwvereniging. Hiermee ontvang je informatie over hoe je je huis kan verduurzamen, tips en tricks, en leer je andere mensen die ook willen verduurzamen elkaar beter kennen. Je kunt ook opzoek gaan naar duurzame producten of diensten die je thuis kan gebruiken.

Hoe ziet een duurzaam huis eruit?

Een duurzaam huis is zoals je dat misschien ook wel eens hebt gehoord: een woning die van meet af aan voorzien is van duurzame materialen en processen. Zo’n woning ziet er vaak niet alleen heel anders uit, maar draagt bij aan onze samenleving in ieder geval meer dan één miljoen euro op per jaar op. Wat betekent dit voor ons als private persoon?

Allereerst gaat het om de kosten. Een duurzaam huis is minder energie intensiveerd dan een conventioneel huis, wat tot mindere netto kostensen leidt. Daarnaast verbruiken we minder water, wat wekeldrainage kan verbeteren en goedkoper maken. Vervolgens zijn er andere materialen die nodig zijn om een duurzaam huis te bouwen: bio-based producten bijvoorbeeld of groene isolatiemateriaal. En zo’n woning draagt ook bij aan CO2-reductie: door minder energieverbruik te maken en fossiele brandstoffen uit te schakelen, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen klimaatverandering.

Kortom: een duurzaam huis is gezond, betaalbaar en levert een groot positief effect op onze samenleving na.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *